KOMPANIJA

Daje krila ljudima i idejama

Ovo nas pokreće. Od 1987.

Inspirisan funkcionalnim pićima sa Dalekog istoka, Dietrich Mateschitz je osnovao Red Bull sredinom osamdesetih godina prošlog veka. On je kreirao formulu energetskog pića Red Bull i razvio jedinstveni marketinški koncept Red Bulla. Energetsko piće Red Bull prvi put se našlo u prodaji 1. aprila 1987. godine, na svom matičnom tržištu – u Austriji. Potpuno nova kategorija proizvoda je tada rođena - energetsko piće.

Činjenice o kompaniji

FONDACIJE

1984.

Skoro 3 godine, od 1984. do 1987, Dietrich Mateschitz je radio na formuli Red Bulla, od pozicioniranja brena, pakovanja i marketing koncepta.

PRVO LANSIRANJE

Prvi april, 1987.

Prvog aprila 1987. godine, Red Bull Energy Drink je lansiran u Austriji. Nova kategorija proizvoda je lansirana: energetsko piće.

Zaposlenici

17,848

Kompanija Red Bull je na kraju 2023. godine imala 17.848 zaposlenih u 177 zemalja (na kraju 2022. imala je 15.779 zaposlenih u 175 zemalja).

Prodate limenke

12,138 milijardi

Tokom 2023. godine, širom sveta je prodato ukupno 12.138 milijardi limenki napitka Red Bull, što predstavlja povećanje od 4,8% u poređenju sa 2022. godinom koja je takođe bila veoma uspešna. Promet na nivou grupacije iznosio je 9% i porastao je sa 9.684 milijarde evra na 10.554 milijarde evra. Kada je reč o prodaji, prihodu i poslovnoj dobiti, brojke takođe pokazuju trend rasta i ovo su najbolji poslovni rezultati koje je kompanija do sada ostvarila. Glavni razlozi ovog porasta su, između ostalog, izvanredna prodaja na skoro svim tržištima širom sveta na kojima je zastupljen brend Red Bull, kao i izuzetno efikasno upravljanje troškovima i veća ulaganja u brend. Kada je reč o daljem širenju, kompanija Red Bull je usredsređena na osnovna tržišta Zapadne Evrope i SAD, kao i na tržišta u zemljama u razvoju u kojima je potražnja veća od ponude. Takođe, istovremeno nastavljamo sa promocijom naše originalne ambalaže za proizvode od 250 ml. Naši planovi za rast i investicije u 2024. godini ponovno su vrlo ambiciozni, predviđaju nastavak uzlaznog trenda i - kao i uvek kod Red Bull-a - biće finansirani iz novčanog toka ostvarenog iz poslovanja.

RED BUL DAJE TI KRIIILA

Uskoči u svet Red Bulla

ISTORIJA

Red Bull daje ti kriiila. Od 1987.

Da li si za kratko putovanje kroz više od 3 decenije?

Krećemo!
ODRŽIVOST

Limenka ima više od jednog života.

U Red Bullu prepoznajemo našu odgovornost prema prirodnoj okolini. Možeš pročitati više o našem samoodrživom pristupu ovde:

Saznaj višePokrenite kviz

Više od Red Bulla

PreviousNext