Red Bull Half Court - Srbija

19 Jun 2021
Serbia1300 kaplara, Serbia

Postoje basketaški tereni svuda na svetu, ali nisu svi jedinstveni i legendarni. Ovog leta, neki novi tereni postaće takvi u 24 zemlje širom sveta, gde će se igrati Red Bull Half Court, koji donosi najbržu verziju basketa 3x3. Takav će biti i jedan teren na Limanu, 19. juna 2021. godine.

Uoči početka Red Bull Half Court sezone, brojne legende basketa otkrile su svoje kultne terene, ispričale svoju priču i put do vrha, a među njima je i naš Dušan Domović Bulut, koji je podigao basket 3x3 na globalnom nivou i osvojio sve što se osvojiti može. Krenuo je sa limanskih terena i njih je prikazao celom svetu, ne samo sada kroz Red Bull Half Court. To čini već godinama kao ambasador Novog sada, kroz sve poteze koje prikazuje godinama, a koji su upravo tu, u Novom Sadu i na gradskim terenima, dugo usavršavani.

Red Bull Half Court je pozvao i renomiranog italijanskog uličnog umetnika PISKV-a, koji je oslikao jedan autentični rimski basketaški teren u najavi ovog turnira. Upravo taj teren je inspiracija i najava basketašima širom sveta šta ih čeka na ovom turniru.

"Ovo je potpuno drugačija igra kada si na terenu sa kojim si na 'ti', kada ga 'poseduješ'. Kada znaš sve o njemu, samo tada, dolazi do tvojih najboljih poteza, igraš svoju najbolju igru. Radujem se prilici da podržimo basketašku scenu u 24 zemlje, da nečije snove pretvorimo u stvarnost. Ovo će biti nešto stvarno posebno", najavio je Pol Gad, globalni sportski direktor Red Bull Half Court-a.

Red Bull Half Court je globalni basketaški turnir koji će doneti igru pravo igračima, u njihovim gradovima, krajevima i blokovima, na njihovim terenima. Partneri su Spalding i Ready2Music, a zajedno sa njima Red Bull Half Court pruža priliku lokalnim ekipama i momcima da naprave korak više na sopstvenom terenu, da pokažu da vladaju njim i ispišu svoju istoriju.

Prvi lokalni turniri organizovani su u maju, svetsko finale odigraće se u Rusiji ovog septembra. Svi timovi iz zemalja učesnika su pozvani da uživaju u basketu i pokažu svoju stranu umetnosti na terenu, a jedna zemlja biće i Srbija, gde će se turnir igrati 19. juna, na terenu Kocka na Limanu III u Novom Sadu. Poznato je i kako će izgledati teren, zahvaljujući radu Uroša Babića, koji je pobedio na dizajnerskom konkursu.

Red Bull Half Court će se ove godine održati u skladu sa epidemiološkim merama i aktuelnom situacijom, o čemu će više informacija biti na redbull.rs u narednom periodu - ubrzo će biti otvorene i prijave.

Biće to prilika da mnogi slede put upravo Dušana Domovića Buluta, koji je svojevremeno bio šampion Red Bull King od the Rock turnira, koji se igrao "1 na 1". To je bila odskočna daska za "3x3", format u kom se igra Red Bull Half Court.

On je opisao i kako bi izgledao njegov teren iz snova.

"Kada bih birao idealan basketaški teren, to bi bio ulični, ipak sam navikao da igram u takvom okruženju. Ali volim i vodu i Sunce, sviđaju mi se i krovovi zgrada. Super bi bio i neki teren koji je na vrhu zgrade u mediteranskom okruženju. Drvena podloga bi bila najbolja, smatram da se najbolje igra na parketu. Ako bih birao boju, možda bih uzeo sivu, iako sam uvek voleo i crnu na ulici. Teren za basket ima ulični vajb, ali bi bilo i doze luksuza na vrhu zgrade, gde bi samo nekoliko nas moglo da igra. Mogao bih da zamislim sebe u tome", rekao je Bulut, a PISKV je svoje maštarije pretvorio u jedan egzotičan teren u prestonici Italije.