esports

Upoznajte najboljeg srpskog DotA igrača!

© Uroš Galić
Ako pratite esports svet, sigurno znate ko je Uroš Swiftending Galić.
Piše: Marko TadićObjavljeno:
Za neupućene, radi se o jednom od najboljih igrača sveta u igrici DotA 2, koju u ovom trenutku igra više od 12 miliona ljudi širom sveta, a dolazi iz Pančeva!
Već dugo je Galić broj 1 u Srbiji i među 50 najboljih na planeti, a to je krunisao učešćem na najprestižnijem turniru The International u Sijetlu, na kom je samim učešćem njegova ekipa inkasirala 60.000 dolara.
Momak koji je uz studije na Računarskom fakultetu došao do zavidnog početka gejmerske karijere ispričao nam je iskustva sa najvećeg turnira sa ekipom Hellraisers (na turnir se kvalifikovali kao Planet Dog), ali nam je ujedno otkrio i planove u budućnosti - uživajte!
Kako je sve počelo i kada si odlučio da se posvetiš DotA pro sceni? 
- Sve je počelo sa dolaskom Ranked MMR-a krajem 2013. godine, pre toga sam igrao čisto iz razonode sa prijateljima i nisam nikad razmišljao o tome da pokušam da igram profesionalno. Kada sam krenuo da igram solo ranked i više puta stigao do top 10-15 rejtinga u Evropi shvatio sam da bih možda mogao da pokušam da se takmičim. Moj prvi ozbiljniji tim je bio Elements Pro Gaming, upoznao sam ih na LAN turniru u Novom Sadu i ubrzo su me pozvali da igram sa njima.
Koliko vremena ulažeš u trening? Kako izgleda jedan dan DotA pro igrača?
- Kada igram u timu, obično skrimovi protiv drugih timova kreću oko 2-3 popodne i traju do nekih 9 uveče. Sve nakon toga je individualno, uglavnom igram solo ranked pre i posle toga i gledam dosta replayeva, kako naših igara tako i drugih, boljih pro igrača moje pozicije. Rekao bih da oko 12 sati dnevno ode u dotu, ako ne samo igranje onda i razmišljanje, gledanje, diskusije itd.
Kako vidiš razvoj profesionalne dote u Srbiji i regionu? 
- Mislim da situacija u regionu ne napreduje trenutno. Ranije je bilo više LAN turnira po Balkanu, međutim na većini su igrači imali negativno iskustvo – najviše zbog loše organizacije, obećanih nagrada koje nisu dodeljene i sličnog. Mali je broj organizatora koji su pravili stvarno kvalitetne turnire i zbog toga se i izgubilo interesovanje za iste. LoL i CS:GO imaju odlične regionalne kupove sa finim fondom nagrada, dok se za Dotu to ne nagoveštava uskoro, ne pomaže isto i to što je LoL dosta popularnija igra ovog žanra u našoj zemlji. Nadam se da će se situacija uskoro promeniti.
Da li ima potencijala i da li misliš da ćemo u budućnosti ekipu koja će biti konkurentna top tier timovima u svetu?
Što se tiče same scene, definitivno ima potencijala i svake godine se pojavljuju novi igrači motivisani da napreduju i naprave nešto veliko. Ako bi se scena malo prodrmala nekim kvalitetnim regionalnim turnirom taj proces bi se verovatno i ubrzao.
Imaš iskustvo igranja na najvećem DotA turniru na svetu - The International. Da li ti je to iskustvo pomoglo da postaneš bolji i da li možemo očekivati da te u narednim godinama vidimo na istom mestu?
- Da, naravno. Vežba i samo iskustvo koje se dobija igrajući protiv najjačih timova sveta je neprocenjivo. Protiv nekih timova nismo imali šanse da dobijemo partiju dok nismo shvatili par stvari o kojima ne bismo ni razmišljali da nismo imali šansu da se suočimo s njima. Ja se nadam da ću opet uspeti da stignem tamo, već koliko i ove godine!
Igrao si protiv najboljih igrača na svetu - protiv koga je bilo najteže?
- Rekao bih da su mečevi protiv Newbee-a bili najteži za nas u celoj grupnoj fazi. Dok smo protiv drugih timova imali šanse i pravili dobre poteze, Newbee je jednostavno imao odgovor na sve i nisu nam dali ni milimetra. Bili su spremni na sve počev od drafta do kretnje u igri, jednostavno su nas ugurali u ćošak i nismo imali prilike da se izvučemo.
Planovi za budućnost?
- Trenutno opet igram u EPG-u, sa malo promenjenim sastavom. Napravili smo ovaj tim da radimo na duže staze i sa planom da imamo kvalitetne i iskusne igrače na svakoj poziciji. Verujem da ćemo u sledećoj DPC sezoni biti jedan od jačih od timova u Evropi.
Kada bi morao da jednim herojem iz dote opišeš svoj način igre i trud koji svakodnevno ulažeš da bi bio bolji, koji bi to heroj bio i zašto?
- Zanimljivo pitanje, verovatno Slark jer mi on najviše leži po načinu igre jer je heroj koji dosta uskraćuje protivničkom timu sa keri pozicije. A po trudu, jednostavno i kada ne ide u doti i kada malo pregorim od loše serije igara, brzo se od toga oporavim, napunim baterije i opet sam fokusiran – nešto kao Slark kada baci ult.
Koja je poruka koju bi poslao svim "mladim nadama" dota scene u Srbiji?
- Da nemaju velik ego, mislim da je to jedna od bitnih stvari koja omogućava dobru saradnju i komunikaciju unutar tima. Igranje hladne glave, bez nervoze i pritiska je isto velika stvar i u pub i u pro okruženju. Da ne jure novac, nego uspeh. Da ne jure MMR broj, nego da igraju u svrhu poboljšanja samih sebe. I naravno, da je ova vrsta karijere veoma nestabilna i nije za svakog. Ima dosta sreće u tome da li ćeš upasti u pravi tim u pravo vreme, nezavisno od toga koliko si dobar kao igrač. Tako da je uvek dobro imati plan B.
Da li vidiš sebe u budućnosti na mestu trenera nekog tima?
Da, i već sam imao takvih ponuda. Trenutno ne, jer želim da se takmičim i da igram dokle god mogu, ali pošto dosta volim i da razmišljam i pričam o doti mislim da bi mi i uloga trenera dobro odgovarala!