Ivana Vuleta, Svetsko prvenstvo u atletici 2022
© Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool
Athletics

Ivana iz drugog ugla - o pisanju knjige i planovima uz savete za mlade

Ivana Vuleta odgovarala je na pitanja fanova i otkrila planove za budućnost.
Piše: Red Bull
3 min readObjavljeno:
Najbolja atletičarka u istoriji Srbije obeležila je 2022. godinu i još jednom potvrdila da se odavno takmiči sama sa sobom. Redovno sebi postavlja nove ciljeve i barijere, prelazi ih i često prevazilazi svoja očekivanja.
Iako je u jednom trenutku karijere delovalo da će se oprostiti 2022. godine, iako je to najavljivala, šampionski nerv se pokazao još mnogo puta u protekloj sezoni - osvojila je svetsku titulu u Beogradu, evropsku u Minhenu, uz odbranu trona Dijamantske lige.
Na instagramu je odgovarala na pitanja navijača, a jedno se ticalo oproštaja - kada će uslediti.
- Kada moje telo kaže. U ovoj fazi, sve više poštujem svaki dan treninga, takmičenja, sezone.
Šta te drži u koloseku tokom karijere? Neki citat? Stanje uma?
- Dobro ili loše će proći. Samo nastavi da radiš i uživaj u procesu.
Kako ostati disciplinovan sa zdravom ishranom?
- Tako što se time ne opterećuje. Sve može. Ja se držim tako što sama pripremam sve obroke. Slušam svoje telo i potrebe. Sve je dostupno od informacija, načina pripreme i recepata. Treba samo malo vremena i lepog raspoloženja. Pažnju treba obratiti i na potrošnju tokom dana, koliko ste aktivni i šta treba i prija od namirnica, pa od toga napraviti idealnu kombinaciju.
Da li ti nedostaju takmičenja?
- Trenutno ne. Posle dugih sesija, cenim svaki trenutak odmora profesionalnog sportiste. Mnogo je vremena za hobije, kuvanje, sređivanje bašte, vreme kod kuće, hajking, vikend ture, vinil koncerte...
Imaš li savet za mlade sportiste, kako da se motivišemo?
- Slušajte svoje telo, naučite da pravite pauze ali uvek nastavite, šta god vaš cilj bio. Motivacija je kratkoročna i ne treba se na nju oslanjati u potpunosti, već na svrhu. Gledajte sebe, od nas mnoge stvari zavise i na njima uvek ima šta da se radi.
Kakav bi savet dala nekom detetu koje počinje da se bavi atletikom?
- Da se igra. Deca treba da budu deca i sve što usvajaju treba da bude kroz igru i smeh. Na taj način će sami usvajati i primenjivati zdrav i pravilan odnos prema radu, obavezama, sticaće samopouzdanje i davaće 100 posto.
Sa koliko godina si krenula da treniraš atletiku, ili neki drugi sport?
- Prvi sport je bio karate, a sa sedam godina sam krenula sa atletikom. U školskim danima trenirala sam se i takmičila za školu u odbojci, rukometu, povremeno plivanju. Imam i jedan trening fudbala, tata je ispoštovao želju da probam, ja njegovu da ne nastavim.
Koji su afiniteti posle sportske karijere?
- Sportska psihologija je nešto što me oduvek jako privlači. Fizički rad je jedno, psihološki faktor je mnogo važniji od talenta i dobre forme i po meni je to nešto što se zapostavlja. Nadam se da će knjiga koju pišem uspeti da dočara kako izgleda jedna karijera duga više od 20 godina, sa svim usponima i padovima, na stazi i van nje.
Da li se vraćaš na dvoranska takmičenja 2023?
- Nova godina je godina izazova, hoću da učestvujem i u skoku i u troskoku. I dalje mi nedostaje četvrta zlatna evropska dvoranska medalja.