Mikri
Music

Mikrijeva lista - Top 10 najboljih domaćih hip-hop albuma 1990-ih

© My People Magazine
Nikola Jelić, daleko poznatiji kao Mikri Maus, napravio je svoju listu top 10 albuma iz bogate hip hop ere 1990-ih.
Piše: Bojan VinulovićObjavljeno:
Tradicionalnu listu "top 5 albuma koji su uticali na mene" u ovom slučaju smo korigovali i preimenovali u listu najboljih u periodu od 1990. do 2000. godine.
Razlog? Pakleno je teško napraviti listu samo pet izdanja, pa smo se ograničili na domaću scenu, uz malo proširenje. Timbetu je uspelo da izbor suzi na pet albuma, ali je Mikri odlučio da to učini na svoj način.
"Ovo je lista 10 najboljih albuma na prostoru SRJ. Da je država bila stara, verovatno bismo imali i izvođače iz Bosne, Hrvatske ili Slovenije, bilo bi više uticaja i ostavili bi više traga na odrastanje hip hop publike i uopšte publike. Izdvojiću van liste samo Bed Kopi i album "Orbod Mebej" za ITMM, jer je meni lično važan. Ovaj album nije imao komercijalan uspeh, nisu imali nijedan hit singl, ali to je bio prvi bend koji je radio parodije. Koji je indirektno uticao na mene kao ličnost, ne toliko na Prti BeeGee koliko na mene lično. Mislio sam da domaći hip-hop treba da zvuči tako, sprdački. To su oni radili izuzetno, tu su bili Ajs i Miki Boj koji je poginuo 1999. na služenju vojnog roka. Timbe je mislim gostovao na nekoliko stvari. Album je odskakao iz šablona tog vremena, da je sve teško", rekao je Mikri u uvodnoj reči, a sada sledi Top 10!
10 - Ding Dong - South Side 1999, Centro scena
Malo su vukli na House of Pain, izdali su hit singl "Ćelav sam pa šta", ložili se na basket, u tom periodu kada smo bili u usponu i maltretiranju drugih reprezentacija. "Oš, koš, loš, još"... Sjajan bend i moji prijatelji, pozdravljam ih ovom prilikom.
9 - Monteniggers, Allboom 1998, Komuna
Imali su sjajnu eru 1990-ih godina, bez obzira što ih je na početku kao nas poterao maler i izgubili su člana benda, na žalost, tragično se i završila priča grupe. Imali su dva sjajna albuma, Tajna Marenda i Allboom, ipak bih Allboom stavio, to su izdali za Komunu. Taj album je doneo najkomercijalniji uspeh. Ali album je bio top, tad su bili top 3 izvođača na ovim prorstorima.
8 - Robin Hood - Da li osećaš bes 1995, ITMM
Izašao je 1995, tvrd, jak rep, Kiza je sjajan tekstopisac. Izrokali su jako taj album i mislim da je produkciju radio Marko Kon. Tu se izdvojila "3-2-2-3" kao andergraund hit singl, to su znali svi koji su znali i "Pravo u raj". Klasik hip hopa je Geto storija.
7 - Rambo Amadeus, Psihološko Propagandni Komplet M-91 1991, PGP-RTB
Tada je hip hop bio mlad čak i u Americi, a kamoli kod nas. Duhovito, kroz parodiju, on je više na bazi repovanja napravio album. Esid džez i fank, malo primesa rokenrola, ali je uglavnom repovao i izdvojili su se hit singlovi kao što su "Inspektor Nagib", "Džemo voli džem", naravno pesma koju smo svi pevali kao deca "Halid invalid Hari", ima tu još sjajnih stvari.
6 - Straight Jackin - Ulaz se otvara češće, 1997, Metropolis
Mi smo taj album slušali i ranije, iako je on zvanično 1997. objavljen. J.P. je repovao brzo, oštro, sa jasnom dikcijom, tekstovima jako zrelim. Naterao je čak i dizelaše koji nisu prihvatali ništa novo da odlepe za albumom. Svaka reč je imala težinu za sve što smo mi drugi kasnije nadogradili.
5 - Who is the best, Welcome to Belgrade, 1996, ITMM
Sjajan sastav, radili su, ne mogu da kažem čist dži fank, ali su vukli ka tome. Bili su opušteni, "Tablica množenja" mi je jedna od omiljenih hip hop stvari. Što kaže pokojni Moskri, pred svaki izlazak u grad pustim "Tablicu množenja", nisu bili nervozni momci, opušteni su, duhoviti, imali su dva vokala i šteta je što ne postoje više da izrokaju na nekom festivalu.
4 - Voodoo Popeye ‎– Voodoo Epopeye, 1997, Komuna
Jako je duhovit izvođač, legenda, imao je nekoliko sjajnih stvari, klasika. Došlo je do toga da se bifuje sa "Đorđetom" Balaševićem zbog pesme Katrin. To su više novinari napumpali doduše, ja mislim. Album će ostatiti zauvek slušan, ja ga i dalje imam u svojim plejlistama. Rado ga se setim i neke tekstove nikad neću zaboraviti, znam ih napamet. Ostalo je u mozgu kao azbuka kada naučiš.
3 - Gru - Gru 2, 1996, Komuna
I meni je lično prvi album "Da li imaš pravo" draži. To je hip-hop stavilo kao poštovan pravac među dizelaše. "Pravo u raj" su svi u osnovnoj školi znali napamet. Bio je to pravi, tvrdi, originalni rep, a Gru 2 je bio ceo paket. I produkcija, i spotovi, i u spotovima ono... If you know what I am sayin'... Gru je sa Gru 2 postao Šaban Šaulić ove igre. Vrata su mu na svakoj televiziji onda bila otvorena, iako su televizije u to doba bile tupave ili ograničene. U tom "ratu" gde uvek narodnjaci pobeđuju, Gru je napravio sebe kao ličnost koja će večno trajati. U blatu do kolena, radio je pravi hip-hop, dži fank, originalan RnB. Borio se koliko je mogao i mogu samo da kažem "kapa dole". Nedostajaće mi.
2 - C-YA ‎– Cyazback 1998, Be Bop Records
Taj album ko nije znao napamet, uglavnom je svoj jadan životić provodio bosonog. Na svim žurkama, i provincijalskim, i prigradskim i gradskim, pičila je pesma, uopšte nije bilo bitno koja. Svaka od prve do poslednje, da ti ništa ne dosadi čak ni kad sve izvrtiš u krug. Piči testosteron iz zvučnika, niko se ne bi zaj... sa tim momcima. Mogli su da stanu uz rame svim najjačim evropskim albumima u to doba. Imali smo ozbiljnog konja za trku.
1 - Sunshine - Prva tri albuma (Ljubavna Likvefakcija 1995 Jugodisk, Sh.G.T.M. 1996 Metropolis, Neću da se predam 1998 Metropolis)
Sanšajn je stvarno obeležio 1990-e kao najproduktivniji bend. Na kraju su to krunisali velikim koncertima u velikim dvoranama. Izbacili su tri albuma i stvarno ne zna se koji je bolji od koga.
Mnoge repere je to oblikovalo, mnogi su se kleli da su slušali samo Sanšajn. Na televiziji se pričalo samo o Sanšajnu, to je rep. Nisu znali za drugo. Tri albuma za četiri godine, neke su se i pre čule, ja sam ih slušao u osnovnoj kad sam išao na rekreativnu nastavu. Sanšajn je najbolja grupa 1990-ih godina koja je rokala, i sva tri albuma bih stavio rame uz rame.
PROČITAJTE JOŠ IZ RED BULL SVETA: