Armand Duplantis
Athletics

Za njega je nebo granica - Mondo Duplantis, ličnost 2020. godine

© Red Bull Content Pool
Godinu za nama na sportskom planu obeležio je, bez ikakve dileme, Armand Mondo Duplantis.
Piše: Red BullObjavljeno:
Ličnost godine je momak rođen 1999, koji je već sada ispisao najveće rekorde u skoku s motkom, kao od šale je nadmašio rekord veličanstvenog Sergeja Bubke pre svog 21. rođendana.
Mondo je rođen 10. novembra, ima američko-švedske korene, ali je izabrao da nastupa pod evropskom zastavom, a 6,15 je magična "linija" koju je ove godine prešao. Bilo je još 2015. jasno da će Duplantis biti velikan sporta, kada je dominirao na takmičenjima mlađih kategorija, a krv nije voda u ovom slučaju. Tata Greg je kajunskog porekla i bio je skakač s motkom, mama Helena se bavila sedmobojem i odbojkom, dva starija brata i mlađa sestra se takođe bave sportom, ali je najveći talenat ipak usađen Armandu, koji i danas čak trenira u svom dvorištu.
Već kao trogodišnjak je Mondo u Luizijani počeo da skače sa motkom, sa sedam godina je došao do prvih takmičenja, sa 10 je obarao rekorde 12-godišnjaka, roditeljima je bilo jasno, zvezda je  rođena, a s obzirom na to da je porodica bila sportska, nije bilo problema oko pravilnog usmeravanja.
Ipak, posebno je zanimljiv momenat da je malo nedostajalo da odustane od atletske discipline - igrao je paralelno fudbal i bejzbol, u jednom trenutku, kada je imao 12 godina, tokom leta, odustao je od atletike i potpuno se fokusirao na bejzbol, samo se njim bavio.
Tek nešto kasnije, kada je došao trenutak da mora da izabere jedan sport, napravio je idealnu odluku. Tri meseca po napuštanju koledža, 18-godišnji Duplantis je postao evropski šampion sa tada rekordom karijere od 6,05 i pripretio Bubki.
U 2020. godini koja je mnogima noćna mora, Mondo je postavio svetske rekorde. U zatvorenom, bio je prvi u Poljskoj sa 6,17, u Škotskoj je skočio 6,18 (tako su pali rekordi Renoa Lavilenija), a na otvorenom, u Rimu je na mitingu Dijamantske lige došao do magičnih 6.15.
Legendarni Ukrajinac je ostao upamćen kao neko ko je čak 10 puta obarao svetske rekorde, i to svaki put za po jedan centimetar. Upravo za toliko ga je sad izgubio jer je Duplantis već iz drugog pokušaja na visini od 6,15 metara uspeo da preskoči tu visinu, za promenu rekorderske liste posle punih 26 godina.
O kakvom se "sirovom" talentu radi, otpornom čak i na pojedine nesportske navike, govori režim ishrane. Duplantis je priznao da je jeo slatkiše pre nego što je na teksaškim takmičenjima obarao rekorde, a mama Helena, iako je nutricionista, rekla je jednom kakve probleme ima sa sinom.
"Mondo nikad nije uživao u voću i povrću, samo bi ga odvajao sa strane tanjira", rekla je mama Helena, a svetski prvak je priznao da je na koledžu jeo previše pržene piletine.
"Šta ste očekivali? Pa ja sam iz Luizijane", bio je njegov odgovor, ali je vremenom i na tim navikama počeo da radi sve ozbiljnije. Promenio je i ishranu na početku 2020. godine, rezultati su odmah došli.
Rezultati iz 2020. oduševili su čak i legende atletskog sporta i skoka s motkom. Velikani se dive još jednom Mondovom talentu, imitatorskom, naročito Sem Kendriks, šampion iz 2017.
"On može da potpuno iskopira moju tehniku skoka kada ga zamolim. Može da 'skine' i Lavilenija. Sve može. Ali na takmičenjima, ne kopira nikog, on je svoj", kaže Sem Kendriks, koji se sprijateljio sa Duplantisom.
Monda je pohvalio i Bubka, rekavši da je Duplantis momak koji atletiku čini atraktivnom.
Lavileni, čiji je dvoranski rekord pao, nema sujetu kada je u pitanju nova zvezda.
"Znao sam da postoji momak koji može da obori moj rekord, ali nisam ni slutio da će se to dogoditi 2020. godine. Ali to je draž i lepota sporta. Ništa nije unapred zapisano, sve se može desiti jednog dana. Kada sam ga gledao u Torunu u Poljskoj, znao sam da će oboriti rekord. Ne mogu reći da sam srećan, jer je uvrnut osećaj izgubiti svetski rekord. Ali srećan sam jer je to učinio moj dobar prijatelj. Mislim da on može da ide čak i do 6,20 ili 6,25. On ima kapacitet za to, na nama je samo da čekamo i gledamo", rekao je Lavileni.
Duplantis je godinu krunisao tako što je proglašen za atletičara godine, postao je tako i najmlađi dobitnik prestižne nagrade.
"Bila je ovo zaista čudna sezona, za mene i kao za sve, ali uspeo sam da je sastavim i postignem prilično dobre rezultate. Samo sam želeo da izađem tamo i pokažem svetu za šta sam sposoban. Mogao sam to da uradim i imao sam dobre visine, posebno tokom dvoranske sezone", rekao je Duplantis, a njegov dolazak u Srbiju najavio je i Atletski savez Srbije - Mondo bi trebalo da bude jedna od najvećih zvezda Serbian Opena u februaru.
PROČITAJTE JOŠ IZ RED BULL SVETA: