Morate da znate: Frenkie

Napisao Aimee Cliff
Pročitajte priču o bosanskoj hip-hop zvezdi i ekskluzivno poslušajte njegov novi EP - #DNA.
Sparing partneri: Frenkie i Billain
Sparing partneri: Frenkie i Billain

Zujanje

Čak iako ga do sada niste čuli, Frenkie (desno na slici gore) reper iz Bijeljine je muzičar koji zaslužuje da odvojite vreme i poslušate ga. Sa stotinama hiljada lokalnih fanova iza sebe i ekipom Disciplinska Komisija, njegove pesme - pune klasične hip-hop produkcije i neverovatnih rima - polako pronalze put do publike širom sveta.
Mr Policeman je jedan od njegovih najvećih i najkontroverznijih viralnih hitova, dok u pesmi Gori priča o tome da će uprkos velikoj nepravdi uvek biti optimista. To je taj pozitivan stav koji definiše politički izgled njegove muzike. "Veoma je važno da ustaneš, pa i da padneš zbog pravih stvari," kaže Frenkie. "Verujem da muzika može da utiče na svest i da razvije savest. Muzika me naučila mnogim stvarima koje nisam naučio u školi ili kod kuće, i želim da to nekako uzvratim ako je moguće."
Frenkie i Billain
Frenkie i Billain

Prošlost

Adnan Hamidović je rođen u Bijeljini i živeo je tamo do svoje 10 godine, kada je kao i mnogi drugi morao da napusti zemlju zbog rata 1992. godine. Odrastao je u Nirnbergu, gde je i počelo njegovo hip-hop obrazovanje: "Devedesete su bile zlatno vreme hip-hopa u Nemačkoj, " kaže Hamidović. "Naravno voleo sam i američki rep, ali pošto sam bolje razumeo nemački preferirao sam izvođače poput Toni L, Samy Deluxe, Freundeskreis... U to vreme moj omiljeni američki album bio je Return To The 36 Chambers: The Dirty Version od Ol' Dirty Bastard."
Frenkie je počeo da crta grafite, a nakon što je odgledao nekoliko rep betlova postao je navučen na tu pozitivnu atmosferu pa je i sam počeo da se bavi MC-ingom.
"Nemački rep je uticao puno na mene. U to vreme mnogi MC-jevi su radili rep betlove, a teme kojima su se bavili u muzici bile su vezane za hip-hop kulturu, pa sam i ja tako radio." Međutim, njegovu pažnju ubrzo su skrenuli veći problemi. "Kada si mlad voliš da pričaš o glupim stvarima i tome kako si najbolji u svemu. Kasnije, kada odrasteš i počneš da razmišljaš o životu i bitnim stvarima, sazriš baš kao i tvoja muzika. Kao što je poznato, imali smo burnu istoriju, tako da su politika i ratovi nešto o čemu razgovaramo svakodnevno. Kao muzičar pokušavam da se borim protiv zlih sila mojim oružjem - a to je muzika."

Budućnost

Danas je Frenkie deo ekipe Disciplinska Komisija u kojoj su i Edo Maajka, HZA, Mire i DJ Soul. Ova grupa je jedan od najboljih hip-hop kolektiva u Bosni, a na sceni su više od decenije. Ove godine čekaju ih velike turneje: "Edo i ja nastupamo širom Balkana i Evrope. Ja se pripremam i za svoju turneju u SAD. Hamza i Mire rade kao Dj-evi, dok DJ Soul pije pivo.”
Kada bi Frenkie - domaćin Red Bull BC One u Bosni - mogao da sarađuje sa nekim u ovom momentu, to bi bio Meek Mill, za čiji stil kaže da je jako sličan njegovom. Njegova ideja o apsolutnom uspehu? "Da radiš ono što voliš i da živiš od toga".

Ako radite samo jednu stvar...

Poslušajte i downloadujte #DNA EP čiji su autori Frenkie i drum'n'bass producent iz Sarajeva Billain: Sveže je i nudi tonu ljutih političkih rima sa klasičnim hip-hop bitovima i mračnim preokretom. "Billain i ja smo želeli da predstavimo naše korene, ili kako to i sam naziv EP-a kaže, naš DNA," kaže Frenkie, koji redovno piše blogove na sajtu Red Bull Bosne. "Nismo imali koncept, samo smo rekli 'hajde da radimo ono što najviše volimo: rep muziku'. A to je nekada najbolji koncept."

#DNA EP

Otvorite pesmu u novom prozoru, desni klik, pa izaberite "Save as" da biste skinuli pesmu kao MP3.