Oracle Red Bull Racing RB19
© Red Bull Content Pool
F1

Vreme je za stvaranje istorije - Predstavljeni RB19 i povratak Forda u F1

Red Bull Racing Team predstavio je novo strateško partnerstvo u Formuli 1!
Piše: Red Bull
3 min readObjavljeno:
Ford se vraća u Formulu 1 i od 2026. godine isporučivaće motore Red Bullu.
Velika vest za auto-moto svet - Ford je inače treći najuspešniji proizvođač motora u istoriji Formule 1, može da se pohvali riznicom od 10 konstruktorskih titula i 13 titula šampiona vozača, sada je vreme da se istorija nastavi.
Ford će tako sarađivati sa Red Bullom, koji je osvojio pet konstruktorskih i šest titula za vozače od svoje prve sezone, koja je zabeležena 2005. godine.
Potvrđeno je još da će Scuderia AlphaTauri koristiti Fordove pogonske jedinice i primarni ugovor podrazumeva sigurnu saradnju od 2026. godine do 2030, uz opciju produžetka.
Velike su promene regulativa najavljene za 2026. godinu i cilj je da Formula 1 bude održivija, pa će se već sada raditi na novom agregatu u skladu sa novim tehničkim propisima koji će stupiti na snagu. Sve to podrazumeva potrebu za električnim motorom od 350 kWh u kombinaciji sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.
- FIA i F1 posvećeni su održivosti uz povećanu upotrebu električne energije, kao i održivih goriva – to je jedan od ključnih razloga da se Ford vrati u Formulu 1 - saopšteno je iz ove kompanije.
- Ovo je početak novog, uzbudljivog poglavlja u Fordovoj istoriji koju je započeo moj pradeda. Ford se vraća i donosi svoju tradiciju inovacija na jednu od najvećih pozornica na svetu - rekao je Bili Ford.
Zadovoljan je zbog novog projekta i Stefano Domenikali, predsednik Forda i izvršni direktor F1.
- Ford je globalni brend sa neverovatnom istorijom u trkanju i automoto svetu i vidi veliku vrednost u platformi koja ima više od pola milijarde navijača širom sveta.
Oglasio se i Kristijan Horner, izvršni direktor Oracle Red Bull Racing tima.
- Fantastično je poželeti dobrodošlicu Fordu nazad u Formulu 1 kroz ovo partnerstvo. To nas stavlja u dobru poziciju u odnosu na konkurenciju. Oni imaju bogatu istoriju automobilizma koja obuhvata generacije.
Red Bull je usput u Njujorku otkrio i svoj novi bolid RB19 za sezonu 2023.
- RB19 koristi prednosti RB18 koji je bio najuspešniji automobil tima. Došlo je do nekih suptilnih aerodinamičkih promena, timu je bilo malo teško da sve to iskoristi i optimizuje - naveo je Horner.
Maks Ferstapen ne žali što bolid nije više redizajniran - dobitne kombinacije ne treba menjati.
- Imali smo mnogo uspeha sa ovakvim bolidom, pa zašto moramo mnogo da ga menjamo? Osećam se kao da sam postigao sve što sam želeo u svojoj sportskoj karijeri, ali sada ide nešto teže - pokušaj da ostanem tu gde jesam, a to je verovatno čak i teže nego doći do vrha. I zato sam mislio da je prošla godina bila dobar test da vidim da li možemo to da uradimo, ali i sa moje strane stalno pokušavam da se usavršavam jer niko nije savršen - zaključio je Maks.