Pogledaj video7 min
Rally Raid

Na krovu Burdž Kalife - Pobednik Dakara na vrhu najviše zgrade na svetu

Pobednik relija Dakar 2017. Sem Sanderlend juri kroz pustinje, terene za golf i trgovačke centre Dubaija kako bi stigao na vrh Burdž Kalife.
Piše: Joe Caron Dawe
3 min readObjavljeno:
Pobednik relija Dakar 2017. donosi potpuno novo značenje terminu 'off-road vožnja' u svom novom filmu, Jala.
Ovo je ispunjenje mojih snova!
Jala na arapskom znači 'žuri' ili 'idemo', a Sanderlend je u prekrasnom Dubaiju imao potpunu slobodu da osmisli gde će to žuriti. Mogao je da vozi svoj KTM 450 SX-F gde god je hteo, i to bez ikakvih ograničenja.
I nije mu mnogo vremena trebalo da odluči. Nakon što je stigao do 160. sprata najviše zgrade na svetu, 830 metara visoke Burdž Kalife, Sanderlend je sišao s motora i popeo se do vrha.
"Ispostavilo se da sam mogao svuda da idem, gde god sam želeo da vozim. A bilo je mesta na koja nisam ni razmišljao da odem, poput vrha Burdž Kalife. Kakvo je to apsolutno ludo iskustvo."
Iskreno, penjanje na sam vrh Burdž Kalife me je bukvalno skamenilo.
Sanderlend i pohod na Kalifu
Sanderlend i pohod na Kalifu
Pošto je nebo granica, najviša zgrada na svetu morala je biti adekvatno prikazana na filmu. Sanderlend je otišao do samog vrha nebodera. Iako mu je prostor za penjanje na sam vrh bio suviše tesan da bi mogao da podigne i motocikl, bio je zastrašujući više nego bilo koji deo usamljene i negostoljubive pustinje sa kojim će se ikada suočiti na reliju Dakar.
Semov završni momenat akcije
Semov završni momenat akcije
Tokom snimanja bilo je zabavno, ali i izuzetno izazovno. Osam uzastopnih dana snimanja umeli su da potraju, nekad je i 14 sati dnevno snimano, a uvod je bio neprijatan za glavnu zvezdu.
U pesku Dubaija
U pesku Dubaija
„Bio sam na reliju Maroko dve nedelje, ali sam pretposlednjeg dana doživeo trovanje hranom. Odleteo sam kući na jedan dan, a onda sam otišao pravo u Dubai i sledećeg dana smo počeli da snimamo."
I kamile su bile "akteri" ove priče
I kamile su bile "akteri" ove priče
Najveći izazov je, međutim, došao u najmanje očekivanoj formi. Nije Semu bilo opasno da stoji na vrhu Burdž Kalife, nije najopasnija bila ni vožnja kroz plažu La Mer punom brzinom, niti čupanje bunkera na terenu za golf...
„Iskreno, nešto najluđe na snimanju bio je najkraći skok ispred Burdž Al Araba. Hteli smo da uradimo nešto tamo sa Burdžom u pozadini. To je samo jedan skok sa mosta, ali sam shvatio da nemam gde da sletim. Čim sam sleteo, tu su bili palma, žbunje i rizično skretanje od 90 stepeni udesno.
Der Sprung über die Brücke des Burj Al Arab in Dubai war eine technische Challenge für Sam Sunderland.
Die größte Challenge: Der Brückensprung vor dem Burj Al Arab
„Skok je realno trebalo da bude tri puta duži zbog prostora za zaustavljanje i okretanje motora. Taj skok je na kraju verovatno bio najmanji i najbeznačajniji skok, ali sam se iskreno uplašio kada sam morao da ga izvedem!“
Plaža La Mer je bila pravi vrhunac za Sanderlenda, lokacija se spektakularno prenela na film.
Jedan od prostora gde nije bilo lako manevrisati
Jedan od prostora gde nije bilo lako manevrisati
Poređenja radi, sledeći izazov Sanderlenda je relativno jednostavan: nema zgrada rekordne visine, golf terena, mostića. Samo treba da pobedi na reliju Dakar.