Travel

7 lokacija koje svaki stranac treba da poseti u Srbiji

© TrippinSrbija
Piše: TrippinSrbija
"Srbija je prelepa, naša istorija je jako bogata, koliko lepih predela ima kod nas..."
Da li su ovo rečenice koje ste i vi nebrojeno puta izgovorili? A onda kad vas neki stranac pita šta to treba videti u Srbiji, izbor se ipak završi na Skadarliji, Kalemegdanu ili u najboljem slučaju, Novom Sadu, Petrovaradinu i Sremskim Karlovcima.
A tu su i ona uvrežena mišljenja – "u Beogradu je sjajan provod". Da li je to zaista sve što možemo da ponudimo – jeftin, a dobar provod? Zabavu na splavovima i tradicionalnu posetu kafanama sa kariranim stolnjacima?
Jeste, ovo je zemlja lepih predela, i zanimljive istorije. Ovo je zemlja naroda koji se borio za slobodu na svakom koraku. Ovo je zemlja neobičnih toponima. Ovo je zemlja koja krije legende i priče.
Ovo je rodna zemlja mnogih velikih naučnika i svetski poznatih umetnika, koje ovdašnja sredina nije prepoznala. Zar ne mislite da bi želeli stranci da odu tamo gde se borilo za slobodu i tamo gde se pisala istorija ovog podneblja, ali i cele Evrope, da koračaju tamo gde su prolazili rimski putevi ili da nauče iz prve ruke sve o našoj kulturi. Donosimo vam zato izbor 7 mesta koje svaki stranac u Srbiji treba da poseti!
Spomenik Stevanu Filipoviću u Valjevu
Postoji uverenje da se neke reči ne mogu prevesti na engleski jezik. Kao na primer, reč inat. Kako je strancima najlakše objasniti? Odvesti ga u Valjevo kod spomenika Stevanu Filipoviću. Čovek koji stisnutih podignutih pesnica dočekuje smrt. Usput mu objasniti da se fotografija ovog našeg narodnog heroja nalazi u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku kao simbol borbe protiv nacizma.
Šumarice, Kragujevac
Da li biste mogli da objasnite svom gostu strancu kako je umrla "mučeničkom smrću četa đaka u jednome danu"? Podsetite ga na dešavanja u Kragujevcu te ratne 1941. godine. Obiđite muzej i obavezno se spremite da mu prevedete bar deo stihova Krvave bajke na engleski jezik.
Beli anđeo, Mileševa
Deo svakog udžbenika iz istorije, deo svakog prospekta sa temom srpskog turizma, simbol naše kulture – freska Beli anđeo iz manastira Mileševa, nadomak Prijepolja. Ova freska bila je deo paketa ljudskih dostignuća koji je poslat u vasionu sa namerom da se prenese poruka mira, ljubavi i razumevanja, u slučaju da naiđe na razumna bića. Pored toga, slika Belog anđela je bila i deo prvog satelitskog prenosa između Evrope i Amerike u doba najoštrijeg Hladnog rata. Neka vam istorija i ove informacije budu samo uvod, a dopustite da gost sam prepozna svu vrednost ovog dela i njegove simbolike mira.
Tupavica, Stara planina
Tupavica
Tupavica
Otvaramo konkurs kako strancu prevesti "Tupavica"! Vodopad na obroncima Stare planine might not be so bright ali oduševljava svojom lepotom. Ovo je samo jedan od primera egzotične Srbije koja spava skrivena na Staroj planini. A kad ste već tu, pokažite mu i Rosomačke lonce, i povedite ga put Kozjeg kamena! A možete provesti i 24 avanturistička sata na Staroj planini!
Đavolja varoš i uvijene šljive, Kuršumlija
Stari svet je imao svojih 7 svetskih čuda. Pa su ljudi novog sveta odlučili da na demokratski način izaberu čuda svog doba – glasanjem. Na listi se našla baš naša Đavolja varoš.
Ovaj kraj krije legendu o okamenjenim svatovima, crvenu reku ali i neverovatnu pojavu uvijenih šljiva koje nikako ne smeta da propustite da vidite. Koliko je legenda o Kosovskom mitu živa na ovim prostorima, objasnićete svom saputniku u Crkvi Lazarici nedaleko od Prolom banje.
Orašac
Iz čisto patriotskih i nacionalnih emocija, neka svaki stranac vidi mesto gde se rodila moderna srpska država – Orašac. Koliko je vožd Karađorđe bio naočit, govori i činjenica da ga je Napoleon smatrao najvećim vojskovođom tog doba. Uzrečica "kojekude", neverovatna hrabrost i odlučnost krasile su rodonačelnika kraljevske porodice Karađorđević. Topola i Oplenac su obavezne stanice kad se nađete u ovom kraju.
Muzej naivne umetnosti Ilianum, Šid
Za poslednju destinaciju izabrali smo umetnost i grad Šid. Voleli bismo da vidimo pogled stranca kada mu objasnite da ga vodite u muzej umetnika čije slike imaju Sofija Loren i porodica Rokfeler, a da će za ulaznicu u isti taj muzej morati da izdvoji manje od 1 EUR (100 RSD). Ilija je čovek sa četiri razreda osnovne škole, koji je sa 60 godina otkrio svoj talenat, a dočekao da svoja dela izlaže pored Pikasa, u Njujorku i Parizu. Govoreći o Šidu, ne možemo da preskočimo ni Savu Šumanovića. Beračice ili Šidijanke uspele su da zadive evropsku javnost, a vas će zasigurno zadiviti Galerija koja čuva čak 417 dela sa potpisom Save Šumanovića.
PROČITAJ JOŠ IZ RED BULL SVETA: