Valery Rozov

Let u večnost - Valerij Rozov

© [unknown]

Odleteo je u legendu i večnost radeći ono što je najviše voleo

Svet je ostao bez Valerija Rozova, čuvenog BASE skakača za kog je nastup na Ama Dablam na Himalajima prošle subote bio koban.

Valery Rozov
Valery Rozov

Pedesetdvogodišnjeg Rozova pamtićemo kao rekordera, posebno po prošlogodišnjem skoku sa Čo Oju na visini od 7.700 metara.

Skakao je sa Kilimandžara u Africi, Huaskarana u Južnoj Americi, Elbrusa u Evropi, Ulvetana na Antarktiku i Čo Oja u Aziji, a cilj mu je bio da zabeleži rekordne skokove na svakom od sedam kontinenata.

Pri skoku u specijalnom odelu beleži se brzina od čak 200 kilometara na čas, uprkos vrhunskoj kontroli i umeću, često su džamperi izloženi neočekivanim udarima vetra.

Valerij je rođen 26. decembra 1964. godine u Nižnjem Novgorodu, a deceniju za nama obeležio je neverovatnim poduhvatima.

Valery Rozov Lifestyle Sakhalin Isle., Russia 2012
Valery Rozov Lifestyle Sakhalin Isle., Russia 2012

Poleteo je 2013. sa severne strane Everesta i to je bio najviši BASE skoko ikada, sa 7.220 metara nadmorske visine.

Izveo ga je tačno 60 godina nakon prvog uspona na Everest, kada su se Edmund Hilari i Tensing Norgej popeli na najvišu planinu na svetu (8.848 metara).

Valery Rozov in Kamchatka
Valery Rozov in Kamchatka

Pre toga, 2009. je skočio u aktivni vulkan na Kamčatki, 2010. se skočio sa Ulvetane na Antarktiku, 2012. sa Šivlinga na Himalajima sa visine od 6.420 metara, što je bio finalni test za Everest.

MONT EVEREST

Više od dve godine je Valerij uložio u pripremu za skok sa Everesta, sa ekipom je razvijao specijalni Wingsuit, proveo je skoro tri nedelje na Himalajima pre skoka koji se odigrao 5. maja 2013.

Valery Rozov heading up Everest
Valery Rozov heading up Everest

Uspon je počeo na kineskoj strani, na populanoj severnoj ruti. Rozov je odabrao mesto za svoj skok, na visini od 7220 metara. Bila su mu neophodna četiri dana da se popne iz kampa u podnožju do lokacije skoka. U tačno 14:30 sati po lokalnom vremenu, skočio je uprkos promenljivim vremenskim uslovima, sa temperaturama koje su išle i do -18 stepeni Celzijusa. Nakon što je leteo gotovo čitav minut brzinom od oko 200 km/h duž severne strane Everesta, sleteo je bezbedno na Rongbuk glečer – na visinu od 5950 metara.

Rozov flies from Kilimanjaro
Rozov flies from Kilimanjaro

KILIMANDŽARO

Ruski avanturista popeo se 2015. na najvišu tačku Afrike (5.895m) i skočio sa vrha zapadne strane (5.460m) koji je bio najbliža i najpristupačnija tačka za skok.

- Pripremao sam se za ovaj skok godinu dana, tako da je osećaj veoma poseban sada kada sam uspešno sleteo, kao što možete i da zamislite. Veoma sam srećan zbog ovog poduhvata.

Pobeda je slađa utoliko što je bila daleko od sigurne. 

- Ne postoji druga planina u okruženju tako da su svi oblaci bili fokusirani na ovaj planinski masiv. Jedini adekvatni vremenski uslovi bili su rano ujutru - kaže Rozov.

Valery Rozov knows all about altitude
Valery Rozov knows all about altitude

Pored toga postojao je još jedan tehnički problem:  Glavni problem u potrazi za idealnim mestom za skakanje je što zid nije bio vertikalan, naveo je tada Rozov. 

- Potrošili smo ceo dan tražeći ga. Nakon što sam propustio priliku da skočim, prenoćili smo u krateru Kilimandžara na 5.750 metara. Sledećeg dana, bilo je previše vetrovito i oblačno, tako da sam uspeo da skočim tek trećeg dana.

Rozov je preleteo horizontalnu razdaljinu veću od tri kilometra, sletevši u popularnom Baranko kampu nakon što je više od minuta proveo u slobodnom padu.

ANTARKTIK

Rozovu je poseban izazov bio Antarktik, kao najudaljeniji i najmanje istraženi deo zemaljske kugle. Planine tu podsećaju na kandže životinja koje izviru iz ledenog pokrivača, a Rozov je tražio najviši planinski vrh Ulvetanu (na norveškom to znači vučji zub).

Above Ulvetanna
Above Ulvetanna

Njegov tim činili su članovi iz Srbije, Rusije, Švajcarske i Turske, a nakon dve nedelje, Rozov se popeo na 1.000 metara visoku Ulvetanu. Leteo je 45 sekundi ispred litica, povukao je ručicu i bezbedno sleteo, a zatim se popeo na Tungespisen i Holtanu, 2.277 i 2.650 metara visoke planine.

Valery Rozov - Ulvetanna
Valery Rozov - Ulvetanna

- Osećao sam se kao kosmonaut na nepoznatoj zvezdi. Bilo je ovo kao putovanje na drugu planetu, duboko zadovoljavajuće iskustvo koje mi je pružilo dugoročno osećanje zadovoljstva - rekao je Rozov posle ovog poduhvata.

Sada je on zvezda na nebu sa kog vidi sve što nikad niko nije mogao da oseti i iskusi. Odleteo je u večnost.