Unutar limenke

Red Bull Sugarfree Sastojci

Red Bull vitalizes body and mind. The formula of Red Bull Energy Drink contains a unique combination of high quality ingredients.

Kofein

Kofein je prirodno prisutan u više od 60 biljaka i sadržan je u mnogim namirnicama poput kafe, čaja i čokolade.

Jedno od glavnih mjesta djelovanja kofeina u ljudskom tijelu je njegovo stimulativno djelovanje na kognitivne funkcije. Kofein poboljšava koncentraciju i povećava budnost.

Jedna limenka od 250 ml Red Bulla sadrži 80 mg kofeina.

Jeste li znali?

Jedna limenka od 250 ml Red Bull energetskog pića sadrži 80 mg kofeina, otprilike istu količinu kao i šoljica kafe.

Red Bull energetsko piće

80 mg

na 250ml

Kola

40 mg

na 250 ml
Raspon: 30 - 60 mg

Filter kafa

90 mg

na 250 ml
Raspon: 67-127 mg

Instant kafa

79 mg

na 250 ml
Raspon: 63 - 90 mg

Kakao napitak

6 mg

na 250 ml
Raspon: 3 - 34 mg

Crni čaj

63 mg

na 250 ml
Raspon: 26 - 116 mg
Statistike iznad uzete su iz "International Food Information Council (IFIC) Foundation"

Vitamini B-grupe

Vitamini su esencijalni mikronutrijenti koji su potrebni za održavanje normalnih tjelesnih funkcija.

Postoje dvije vrste vitamina: topivi u mastima i topivi u vodi. Red Bull sadrži vitamine topive u vodi. Vitamini koji se rastvaraju u vodi ne čuvaju se toliko u organizmu kao vitamini topivi u mastima. Umjesto toga, cirkulišu kroz krvnu plazmu. Šta god tijelo ne koristi oslobađa se. Red Bull sadrži vitamine B-grupe, niacinamid (vitamin B3), pantotensku kiselinu (vitamin B5), vitamin B6 i vitamin B12.

Ovi vitamini B-grupe doprinose normalnom metabolizmu, u procesima kao što su izgradnja i razgradnja ugljikohidrata i proteina, te doprinose normalnim mentalnim funkcijama (pantotenska kiselina) kao i smanjenju umora i iscrpljenosti (niacin, pantotenska kiselina, B6 i B12).

Također, vitamini B-grupe igraju centralnu ulogu u mozgu; oni doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema.

Taurin

Taurin je aminokiselina koja se prirodno pojavljuje u ljudskom tijelu i prisutna je u svakodnevnoj ishrani. Uključen je u širok spektar bioloških procesa.

Taurin se nalazi u visokim koncentracijama u mišićima, mozgu, srcu i krvi. Osoba težine 70 kg ima oko 70 g taurina raspoređenog po cijelom tijelu. Drugim riječima, osoba od 70 kg prirodno već ima u svom tijelu 70 puta veću količinu taurina od one sadržane u jednoj konzervi Red Bulla.

Taurin se također nalazi i u brojnim drugim namirnicama kao što su školjke, riba, perad.

Jeste li znali?

Ljudsko tijelo sadrži 70 puta više taurina od jedne limenke od 250 ml Red Bulla.

Red Bull energetsko piće

1 x

na 250ml

Ljudsko tijelo

Fit the occasion.

70 x

na 250 ml
Izvor: Belli, DC. Taurine and TPN solutions? Nutrition 1994; 10: 82–84

Sukraloza i Acesulfam K

Aspartam, Sukraloza i Acesulfam K spadaju u najizraženije i najčešće korištene zamjene za šećer u svijetu.

Acesulfam K je nekalorični zaslađivač. Koristi se širom svijeta u više od hiljadu različitih proizvoda, uključujući hranu i piće kao što su žvakaće gume, mliječni proizvodi, pečeni proizvodi itd.

Aspartam je niskokalorični zaslađivač koji se sintetički proizvodi. Koristi se širom svijeta u više od 5.000 različitih proizvoda (kao što su bezalkoholna pića, jogurti, slatkiši, žvakaće gume, itd.).

Sukraloza je nekalorični zaslađivač od šećera i ima ukus šećera. Sukraloza se proizvodi sintetički. Sukraloza se koristi u širokom spektru proizvoda, uključujući pića, pekarske proizvode, deserte, mliječne proizvode, konzervirano voće i sirupe. Aspartam, Sukraloza i Acesulfam K spadaju u najizraženije i najčešće korišćene zamjene za šećer u svijetu. Sva tri imaju odličan sigurnosni profil. Brojne naučne studije pokazuju da su te supstance sigurne za upotrebu kao sastojci za zaslađivanje. Sigurnost ovih zaslađivača ocijenjena je od strane regulatornih tijela širom svijeta (npr. FDA u SAD-u). Vlasti se oslanjaju na procjene sigurnosti nezavisnih naučnih savjetodavnih tijela kao što su Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Zajednički stručni odbor FAO / WHO za aditive u hrani (JECFA).

Alpska voda

Voda je ključni sastojak Red Bulla.

Voda koja se koristi za Red Bull je svježa alpska voda najvišeg kvaliteta, dobivena iz izvora u blizini proizvodnih pogona Red Bull u Austriji i Švicarskoj. Alpe su jedan od najvećih svjetskih rezervoara pitke vode, gdje je voda dostupna u izobilju i stalno se obnavlja.

Da bi se osigurala dosljednost vrhunskog kvaliteta u svijetu, Red Bull se proizvodi u austrijskim i švicarskim Alpama.

Kriiila za svačiji ukus

Više od Red Bull-a

Podrška

Q&A

Pitanja i odgovori

Kontakt

Vaša konekcija sa Red Bullom

Izaberite odgovarajuću kategoriju iz menija i vaš zahtjev će biti usmjeren na pravu osobu.

Kontaktiraj nas